Imieniny
Imieniny: Marcina, Przemysława
Pogoda
Menu
Banery
Szkolny „Dzień jabłka”
24 lutego obchodziliśmy w Zespole Szkół nr 1 „Dzień jabłka”. To kolejna akcja związana z certyfikatem „Zielona Flaga”. Od rana w holu głównym trwała wystawa i degustacja potraw przygotowanych na bazie polskich jabłek.
Ponadto uczniowie dostali tematyczne materiały, w których znalazły się informacje o różnych odmianach jabłoni, o wartościach odżywczych jabłek, o ich kulinarnym zastosowaniu i o symbolice tego owocu w Europie. Zamieszczono tam też pochodzące z różnych krajów przysłowia i powiedzenia o jabłkach. Drugim punktem był kulinarny „Konkurs na danie z jabłkiem w roli głównej”. Przygotowano 12 potraw, a były to: tarty, ciasta, racuchy, rogaliki, sałatka oraz sok. Wszystkie potrawy były nie tylko zdrowe, ale przepyszne, pięknie nazwane i podane. Jury w składzie Beata Anna Dąbrowska i Jolanta Myklusz, miało ogromny problem z wybraniem najsmaczniejszego dania. Ostatecznie zdecydowano, że I miejsce zajęły tarty z jabłkiem przygotowane przez dzieci (i rodziców) z klasy 4a (wychowawca – Joanna Zielińska) i klasy 1 a (wychowawca Monika Pińczewska – Czepło) oraz sok „Śniadaniowa bomba witaminowa” klasy 1a. Na II miejscu uplasowało się ciasto „Jabłecznik Pyyycha” Michała Grzebskiego z klasy 3c, a III miejsce zajęły placuszki „Odlotowe serduszka” Magdy Czepło z kl. 5a oraz 3 rodzaje rogalików, które przygotowali: Justyna Woźna – III c – „Rogaliki z jabłkiem”, Zuzia Kamizela – I a – „Francuskie rogaliki jabłkowe” i Tomek Bruzda – I d – „Rożki z jabłkami”. Wyróżnienia dostały dzieci z klasy 1d (wychowawca – Ala Wolak) za sałatkę z jabłek oraz ciasta Kacpra Żbikowskiego z 6b, Marysi Herman z 6a i Dawida Sochy z III b.
Wszystkim uczestnikom kulinarnych zmagań i Rodzicom za pomoc w przygotowaniu potraw bardzo gorąco dziękujemy!
Organizatorami akcji były panie: Dorota Taratycka i Elżbieta Orłowska – Ciszek.
- autor: Beata A. Dąbrowska