Imieniny
Imieniny: Zenona, Juliusza
Pogoda
Menu
Banery
Od uprawy do potrawy
21 marca uczniowie klas I a i II a Szkoły Podstawowej Nr 2 w Nidzicy wzięli udział w programie edukacyjnym „Od uprawy do potrawy”, którego celem jest promowanie zdrowego odżywiania i kształtowanie umiejętności dokonywania świadomych zakupów.
Przygodę ze zdrowym odżywianiem uczniowie rozpoczęli wycieczką edukacyjną do sklepu Tesco w Mławie, który specjalnie dla młodych odkrywców zamienił się w prawdziwy poligon doświadczalny. Uczniowie podczas zajęć mieli okazję zdobyć wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Najmłodsi dowiedzieli się również jak prawidłowo czytać etykiety i odkodować jajko, poznali piramidę żywienia, a wszystko w formie gry terenowej. Na nasze dzieci czekało wiele zagadek i ciekawostek związanych z tematyką edukacji kulinarnej i niemarnowania jedzenia. Każdy uczeń mógł zrobić swój własny, zdrowy posiłek z jogurtu naturalnego i owoców.
Wróciliśmy do szkoły obdarowani prezentami i zestawem do wykonania w klasie eksperymentów przyrodniczych. Zajęcia bardzo nam się podobały.
- autor: Dorota Kosińska, Katarzyna Florek, Natalia Dreger i Anna Łukaszewska